SIXTH SENSE

Vježbe i zdravlje

Trbuh je važan dio tijela i trebalo bi više paziti i brinuti se o njemu. S obzirom na to da se najviše ističe, valja mu posvetiti posebnu pažnju. Oblikuju ga trbušni mišići s prednje strane tijela između rebrenog dijela skeleta, zdjelice i kralješnice.

To su snažni, plosnati i široki mišići koji oblikuju prednju, postraničnu i stražnju trbušnu stijenku te kao steznik obavijaju unutarnje organe trbušne šupljine. Uz funkciju zaštite unutarnjih organa, regulacijom unutarnjeg pritiska trbušni mišići potpomažu važne životne funkcije, poput disanja, kašljanja te fiziološke funkcije (defekacija, uriniranje). Važnu ulogu imaju i u stabilizaciji, pokretljivosti i očuvanju funkcije kralješnice, što čovjeku omogućuje stabilnost pri kretanju.

Trbušne mišiće čine četiri glavna mišića:

  • musculus rectus abdominis
  • musculus transversus abdominis
  • obliquus abdominis externus
  • obliquus abdominis internus

Neaktivnost i moderan način života pogoduju hipotrofiji (pretjerano opuštanje) mišića učvršćivača i stabilizatora kralješnice, a to su mišići leđa i trbušni mišići. Posljedica hipotrofije niz je zdravstvenih poremećaja, poput smanjene pokretljivosti i bolova u leđima, lošeg držanja i deformiteta kralješnice, otežana hodanja i kretanja, tj. obavljanja svakodnevnih tjelesnih aktivnosti.

Velik je broj različitih vježbi za trbušne mišiće koje možete izabrati ovisno o cilju koji želite postići. Želite li izravnati trbuh iz estetskih razloga, ojačati mišiće zbog prevencije boli u donjem dijelu kralješnice, ispraviti loše držanje ili se jednostavno bolje osjećati pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, tada će vam jačanje trbušnih mišića sigurno pomoći. Ovakav oblik vježbanja trebao bi biti sastavni dio svakog treninga i trebao bi se provoditi redovito i svakodnevno kao i vježbe za leđne mišiće. Preporučuje se vježbanje svaki drugi dan ili najmanje dva puta tjedno.

Kako mišići leđa i trbuha imaju ulogu stabilizacije i ravnoteže, tako mišići nogu služe kao glavni oslonac i nositelj tijela. Mišići nogu odgovorni su za niz pokreta kao što su hodanje, trčanje, penjanje i spuštanje po stubama. Podijeljeni su u nekoliko skupina.
Još neke važne mišićne grupacije:

  • mišići zdjelice
  • mišići natkoljenice
  • mišići potkoljenice
  • mišići stopala