SIXTH SENSE

Proprioceptivni pilates

Proprioceptivni pilates

Ugodite cijelom organizmu izvodeći raznolike vježbe na podlozi od kamenčića, čime se postiže akupresurna masaža.

Proprioceptivni pilates obuhvaća vježbe i tjelesne sustave koji utječu na propriocepcijsku svijest. Metoda uključuje raznolike pokretne obrasce, poput plesa, tai chija i yoge, koji se u kombinaciji s tradicionalnim vježbama jačanja srca, snage i fleksibilnosti izvode na podlozi od kamenčića, čime se postiže učinak akupresurne masaže, koja povoljno utječe na cijeli organizam.

Neki od temeljnih načela ovoga treninga vizualna je pronicljivost koja koristi vid za prilagodbu pokreta pri uspostavljanju ravnoteže, audiosustav gdje unutarnje uho registrira pokrete glave i tijela poput libele, poticanje osjeta ritma pri izvođenju vježbi te koncentracija na tijek kretnji, s ciljem da svaka vježba bude izvediva u svom savršenom tijeku. Bez obzira na atraktivnost tih sadržaja, oni ne smiju ugroziti sigurnost vježbača.

Temelj funkcionalne progresije odnosi se na izbor vježbi: od sporijih prema bržim, od jednostavnih prema složenima, od poznatih ka nepoznatima, od statičkih do dinamičkih, od onih s manje izraženom silom do onih s velikom očitovanom silom, od vježbi izvedenih jednim ekstremitetom do onih izvedenih dvama ekstremitetima.

U stabilnim i nestabilnim uvjetima, otvorenih i zatvorenih očiju,te bez i uz dodatna vanjska opterećenja. Vježbe se ne bi trebale izvoditi dulje od 10 min u kontinuitetu jer živčano-mišićna razdražlijivost pada. Vježbe bi se trebale izvoditi svakodnevno, a najmanje tri puta tjedno. Proprioceptivni pilates jača tetivno–ligamentarni sustav i povećava amplitude pokreta u zglobovima.